Tags

, , ,

Image

Ko se vreme spremeni, ko odpade listje z dreves, se najavi jesen, starši začnemo razmišljati o tem, kako obleči otroka, da mu bo dovolj toplo, a ne prevroče. Pri novorojenčkih, dojenčkih in majhnih otrocih, ki se še ne gibljejo in so predvsem sedeči ter se vozijo kot opazovalec, ali pri tisti otrocih, ki zunaj radi zaspijo, je smiselno razmišljati o nakupu dodatkov za otroške vozičke, kot je na primer zimska vreča.

Novorojenčki so v večini v trdi košari, ki je že sama po sebi zaščita pred vdorom mrzlega zraka in vetra, pa vseeno je fino, če lahko otroka samo zavijemo v vrečo in ne potrebujemo več plasti obleke, saj vemo, da je oblačenje majhnih štručk sila neprijetno tako za dojenčke kot tudi starše, ki bi radi čim prej končali z napornimi opravili. Kadar pa uporabljamo še športni del vozička, je zimska vreča nepogrešljiv dodatek za otroški voziček, sploh kadar so otroci dnevno zunaj, nekateri tudi po več ur.

Kot pri vseh drugih dodatkih za otroške vozičke, je tudi tukaj ogromno izbire in možnosti, zato je to odvisno predvsem od staršev, njihovih želja ter finančnih sposobnosti. Nekateri se odločijo, da kupijo vse v stilu, kot je voziček, drugi izbirajo med kontrastom, tretji pa izberejo univerzalno zimsko vrečo, ki paše na vsak voziček, saj so zareze za pasove narejene tako, da se prilegajo vsem otroškim vozičkom. Z notranje strani, tiste, s katero je otrok pokrit, je načeloma nek topel material, ponavadi je to flis ali kaka topla ovčka, včasih frotir ali žamet. Z zunanje strani je lahko bombaž, lahko pa je to neprepusten material, ki je vzdržljiv, tudi če nas dobi nekaj kapelj dežja ali sneg, lahko pa je nekaj popolnoma tretjega.

Poznamo več tipov vreč. Lahko je zimska vreča s celega, kar pomeni, da otrok leži/sedi na toplem v otroškem vozičku in mu je toplo tudi v hrbet. Tukaj je treba paziti, da ima zimska vreča tudi zareze, tako kot otroški voziček, da lahko otroka normalno pripnemo in je vožnja varna. Te vreče so nekatere tudi zelo visoke s sprednje strani, da lahko otroka, ko zaspi, fino zakrijemo in zaščitimo, ko je zunaj precej mrzlo. V večini se zaprejo z zadrgo ali pa tudi z gumbi. Drugi tip zimske vreče je samo za noge. To pomeni, da so pokrite le nogice, ki so najbolj na udaru, saj vemo, da otroci v otroškem vozičku ležijo/sedijo na miru, nimajo take prekrvavitve in jih tam najprej zazebe. Tretji tip vreče je narejen kot ena velika podloga, ki ima tudi zareze, da lahko otroka v otroškem vozičku pripnemo. Ko otroka položimo/posedemo na to podlogo, stranici damo eno preko druge in ju pripnemo skupaj. Otroku je zelo toplo, saj imajo te vreče ponavadi tudi več plasti, ki jih lahko dodamo ali odvzemamo glede na vreme. Nekateri otroški vozički nimajo klasičnih zimskih vreč, ampak imajo narejeno vrečo v obliki kombinezona in ima otrok nogici ločeni.

Kaj bo kdo izbral kot dodatek otroškemu vozičku, je seveda lastna presoja, namen je vsekakor ta, da je malčkom čim topleje in udobneje.

Advertisements